1509e Open BAC

Presentatie: Niek Barendsen

Open BAC

Dinsdag, 12 maart 2019
20:30u tot 23u

De Open BAC staat dinsdag in het teken van de HeForShe Arts Week, een wereldwijde campagne waarin kunst, in de breedste zin van het woord, wordt ingezet om aandacht te vragen voor gendergelijkheid. De presentatie van deze Open BAC is in handen van acteur, schrijver en cabaretier Niek Barendsen, met in de line-up onder anderen Tjeerd Gerritsen, Marieke Peper, Johan Hoogeboom, Machteld van der Gaag & Nico van der Linden, Het Nieuwendammer Shantykoor, Jean Koolen en de BAC-Band onder leiding van Vera Marijt!

Niek Barendsen studeerde aan de Theaterschool en is sinds de jaren 90 actief als schrijver, regisseur en acteur. Hij bedacht onder meer de televisieseries Welkom in de Gouden Eeuw, Welkom bij de Romeinen en Welkom in de jaren 60. Hij schrijft sinds 1991 jaarlijks tientallen liedjes en sketches voor Het Klokhuis, Kopspijkers en Koppensnellers. Voor het theater schreef hij een deel van Showponies, Welkom in Nederland, 'Spuitsneeuw, de musicals Volendam en Otje, de satirische kerstvoorstellingen Alex in Wonderland en Sneeuwwitje van Oranje en diverse voorstellingen voor de parade. Daarnaast publiceerde hij columns in onder andere de Volkskrant en de verhalenbundel Tachtig kleine hamsters. Niek Barendsen stond zelf regelmatig in de Open BAC en presenteert deze avond aanstaande dinsdag voor de vierde keer.


Tjeerd Gerritsen is gitarist, zanger, tekstschrijver en acteur. Hij werkte voor theatergroepen als Circus Treurdier en Orde van de dag en richtte zich vervolgens op zijn solo-optredens. Als gitarist werkte hij intensief samen met cabaretière Nina de la Croix en de theatrale muziekgroep Fauvist. In 2012 sloot hij zich aan bij het schrijverscollectief Het Nieuwe Lied. Met zijn eerste soloprogramma in wording - De Paprikamonologen - won Tjeerd in 2015 in het DeLaMar te Amsterdam de publieks- en juryprijs van het Amsterdams Kleinkunstfestival.

 

Marieke Peper is een veelzijdig comédienne die vanaf kinds af aan niet van het podium te slaan is. Zingen, dansen, acteren, ze vindt het allemaal even leuk, maar stapje voor stapje ontdekt ze vooral steeds meer haar komisch talent wat zich uiteindelijk echt ontpopt tijdens een workshop stand up comedy. Sindsdien is ze regelmatig te zien tijdens comedyshows door het land. Met een flinke dosis zelfspot en enthousiasme vertelt ze verhalen. Persoonlijk. Schaamteloos. Tikkie ondeugend, maar ook kwetsbaar. Ze is een vat vol contrasten dat vooral op zoek is naar zichzelf.

 

Johan Hoogeboom maakt in de jaren negentig deel uit van diverse cabaretensembles en was jarenlang de leider van het Open Combo van de Open BAK in Theater de Engelenbak. Samen met Maarten van Roozendaal componeerde hij onder andere de muziek van de tv-serie Otje. In 1997 werd hij de ongekroonde winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hij gaf les aan de Amsterdamse Kleinkunst- en de Bossche Koningstheateracademie. Naast soloprogramma’s maakte Johan muzikale theaterprogramma’s met onder anderen de Heren op Zicht, David Vos, Bas Marée, Ludo van de Winkel, Dorine Wiersma en Jan J. Pieterse. Sinds 2010 heeft hij ook de muzikale leiding van het ensemble Andermans veren life dat momenteel door het land toert met hun vierde programma Er mag zoveel niet.

 

Machteld van der Gaag is geboren in Parijs. Ze droomde er als kind al van om Franse chansons te zinden. Dat maakt ze nu waar met een programma met chansons van Brel, Stromae, Barbara, Fugain, Aznavour en vele anderen. Machteld won vorig jaar zowel het Concours de la Chanson als de tweede prijs bij de finale van het Ouderensongfestival. Zij wordt op piano begeleid door Nico van der Linden.

 

Het Nieuwendammer Shantykoor bestaat uit mannen die stuk voor stuk vele jaren op zee of met de pont over het IJ hebben gevaren. Bij hun optredens nemen ze je mee op een muzikale zeemansreis vol vreugde en verdriet. Uit volle borst gaat het van rampspoed in de duivelse gaten tot aan het liefje in de haven van Amsterdam.

 

Jean Koolen is zanger, gitarist en liedjesmaker. In de jaren negentig maakte hij deel uit van het Open Combo van de Open BAK in Theater De Engelenbak. Daarnaast maakte hij deel uit van het ensemble Villa Zeezicht dat zich specialiseerde in melodieuze toegankelijke Nederlandstalige liedjes. Dinsdag is Jean opnieuw te gast in de Open BAC met een kleine selectie uit zijn repertoire.

 

Eva Zwaving is zangeres, tekstschrijfster en liedjesmaakster. De laatste jaren was zij regelmatig in de Open BAC te zien, niet alleen als een méér dan verdienstelijke zangeres, maar ook als schrijfster van het slotlied. Aanstaande dinsdag zingt zij - speciaal voor de HeForShe Arts Week - haar eigen lied Jaloerse Blues.

 

Pepijn Cladder is behalve regisseur ook acteur, muzikant en zanger. Hij studeerde onder meer aan de UvA (communicatiewetenschappen) en in Engeland aan de Guildford School of Acting. In 2003 rondde hij de regieopleiding af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien werkt hij als regisseur/theatermaker voor verschillende theatergroepen en orkesten, waaronder Nederlands Philharmonisch Orkest, Opera aan Zee en Theater Terra. Daarnaast is Pepijn ook zanger van The Polease, Hollands beste Police tribute band.

 

En als altijd is er een belangrijke rol weggelegd voor de BAC Band onder leiding van Vera Marijt (piano), met Mees van Haren (gitaar), Arie van der Wulp (basgitaar) en Jonas Kroese (drums).

 

Reserveer hier je kaarten!


< terug