1518e Open BAC

Presentatie: Ivo de Wijs

Open BAC

Dinsdag, 14 mei 2019
20:30u tot 23u

Niemand anders dan schrijver, dichter en cabaretier Ivo de Wijs, de nestor van de Nederlandse kleinkunst, presenteert dinsdag 14 mei de Open BAC.  De BAC staat voor deze gelegenheid in het teken van het thema ‘Dieren’. Met in de line-up onder anderen Johan Hoogeboom, Marileen Bloemhard, Marco Lopes, Bas Marée, Matthijs Verhallen, Arthur Gumbs & Jan van Grootheest, De Rode Horde, Ton Hoenderdos, Arie van der Wulp & Koen Franse, Eva Zwaving, Madelijne Kool en de BAC-Band onder leiding van Johan Hoogeboom.

Ivo de Wijs studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en stond vervolgens 4 jaar voor de klas. Van 1971 tot 1980 trad hij op met het Kabaret Ivo de Wijs, een groep die 4 theaterprogramma's, 6 elpees en 1 CD maakte. Tegenwoordig treedt Ivo nog slechts op bij bijzondere gelegenheden. Ivo de Wijs schreef en schreef teksten voor onder anderen Jenny Arean, Samson en Gert, Paul de Leeuw, Di Gojim, Youp van 't Hek, Lenette van Dongen, Kinderen voor kinderen, en vele anderen, maar vooral voor Kabaret Lurelei en Jasperina de Jong. Daarnaast schreef hij veel musicalbewerkingen en maakte hij met Joop Stokkermans 6 kindermusicals. In 2001 verschenen Ivo's beste liedteksten onder de titel ‘Het gaat goed met Nederland’. Ook schreef hij dertig kinderboeken en publiceerde10 bundels light verse. Als publicist werkte hij mee aan onder andere Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Onze Taal, De Tweede Ronde, Propria Cures en Taptoe. Hij was 20 jaar presentator van het VARA-programma Vroege Vogels. 

Johan Hoogeboom maakt in de jaren 90 deel uit van diverse cabaretensembles en was jarenlang de leider van het Open Combo van de Open BAK in Theater de Engelenbak. Samen met Maarten van Roozendaal componeerde hij onder meer de muziek van de Avro-tv-serie 'Otje' en in 1997 werd hij de ongekroonde winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hij gaf les aan de Amsterdamse Kleinkunst- en de Bossche Koningstheateracademie. Naast soloprogramma’s maakte hij muzikale theaterprogramma’s met onder andere de Heren op Zicht, David Vos, Bas Marée, Ludo van de Winkel, Dorine Wiersma en Jan J. Pieterse. Sinds 2010 heeft hij ook de muzikale leiding van het ensemble Andermans veren life dat dit seizoen door het land toert met hun vierde programma onder de titel Er mag zoveel niet.

Marileen Bloemhard studeerde aan de Academie voor Expressie in Kampen en werkte  lange tijd als regieassistent van Theu Boermans bij De Trust & De Theatercompagnie. Momenteel werkt zij als regisseur, speldocent en presentatiecoach in het voortgezet onderwijs. Daarnaast is ze gepassioneerd zangeres. 

Marco Lopes is cabaretier. Hij studeerde aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en werkt momenteel aan zijn tweede programma waarvoor hij dinsdag nieuw materiaal uitprobeert. Hij is voor de eerste keer te gast in de Open BAC. 

Bas Marée is zanger, kleinkunstenaar en liedjesschrijver. Hij maakt deel uit van het ensemble Andermans veren Live dat met een prachtig liedjesprogramma door Nederland toert en vormt samen Minze Koopman en Arie van der Wulp het trio En Vrac. Dinsdag zingt hij – begeleid door de BAC-Band – de kleinkunst classic.   

Matthijs Verhallen is cabaretier, pianist, liedjesmaker en docent. Hij stond in 2010 in de finale van het Amsterdams Kleinkunst festival en bracht daarna zijn eigen programma Zolang de maat maar vol is. Daarna werkte hij mee aan de muziektheatervoorstellingen Snip en Snap en Happy Days. In 2016 sloot hij zich aan bij het comedy-sketch-theater-collectief BOESJANS. Daarnaast schreef hij liedjes voor onder anderen Jan Beuving, Danielle Schel en Anne van Rijn en geeft hij regelmatig songwriting workshops. Hij was bovendien bijna 4 jaar de energieke muzikale leider van de BAC-Band!

Arthur Gumbs was jarenlang barman in Theater de Engelenbak en inmiddels is hij dat ook in het Betty Asfalt Complex. Tevens is hij al 10 jaar actief als een DJ die het publiek zelfs kan laten dansen op klassieke muziek. Als kind was hij al een groot liefhebber van het werk van Jules de Corte en dinsdag zingt hij een toepasselijk lied uit diens repertoire in de Open BAC. Daarbij wordt hij begeleid door pianist en clavecinist Jan van Grootheest.

De Rode Horde is een absurdistisch droogkomisch theatergezelschap dat al sinds de jaren 80 actief is en regelmatig in de Open BAC te bewonderen is. Dinsdagavond spelen ze een toepasselijke scène uit één van hun laatste theaterprogramma’s. En als altijd wordt die scène gespeeld door de enige twee leden van het gezelschap: Paul Vermeulen en Harmjan Leemhuis.  

Ton Hoenderdos omschrijft zichzelf als ‘liedverteller’. Hij maakt verhalen in lied en tekst en in zijn theatervoorstelling voegt hij daar beeldanimaties aan toe. Dinsdag presenteert hij gepaste scenes uit zijn programma over de relatie tussen mens en hond.  

Arie van der Wulp & Koen Franse zijn beiden muzikant en zanger. Samen presenteren zij dinsdag als gelegenheidsduo twee klassieke kleinkunstnummers over dieren. 

Eva Zwaving is zangeres, tekstschrijfster en liedjesmaakster. De afgelopen jaren ontwikkelde zij zich niet alleen tot een méér dan verdienstelijke zangeres, maar ook als liedjesschrijver. Dinsdagavond zingt zij in de Open BAC 3 toepasselijke liedjes uit haar repertoire.  

Madelijne Kool had een succesvolle carrière in de reclamewereld, maar gooide het roer om en koos begin 2014 voor cabaret en zang. Momenteel is zij actief als cabaretière, schrijfster, (stem-) actrice, songwriter en zangeres. Zij is ook moeder van 4 opgroeiende dochters en één van de vaste schrijfsters en zangeressen van We zullen zien, het actuele slotlied van de Open BAC.

Natuurlijk is er ook deze week een hoofdrol weggelegd voor de BAC Band onder leiding van Johan Hoogeboom (piano), met Mees van Haren (gitaar), Arie van der Wulp (basgitaar), Carlo Banning (sax)  en Jonas Kroese (drums).


Reserveer hier je kaarten!


< terug