De OpenBAC

Sinds 2013 in het Betty Asfalt Complex

Het open podium de OpenBAC wordt georganiseerd door de vier bestuursleden van de stichting en een enthousiaste groep vrijwilligers. Zij vinden het belangrijk dat er een plek in Amsterdam is waar iedereen met een podium-ambitie de kans krijgt om zijn of haar kunnen te presenteren.
Organisator Ben Lansink programmeert deze avonden en de BAC-band bestaande uit professionele muzikanten onder leiding van Vera Marijt begeleidt de artiesten. Betty Asfalt producties ondersteunt deze wekelijkse theatervoorstellingen door het beschikbaar stellen van de zaal en het verzorgen van de techniek.

 

 


 

open BAK affiche

Sinds 1975

De Open BAC is een open podium waar beginnend talent op het gebied van kleinkunst, theater en muziek in een professioneel theater kan optreden. Daarnaast zijn er gevestigde artiesten die fragmenten uit hun nieuwe programma in de Open BAC komen uitproberen.

De OpenBAC is het enige open podium voor kleinkunst in Amsterdam. Het concept 'open bak' (voorheen gesitueerd in theater de Engelenbak in de Nes, Amsterdam) bestaat sinds 1975. Na sluiting van de Engelenbak in 2013 wordt de Open BAC gefaciliteerd door het Betty Asfalt Complex aan de Nieuwezijds Voorburgwal 282 in Amsterdam. In dit intieme theater, in een monumentaal pand dat plek biedt aan maximaal 120 bezoekers, mag je je drankje meenemen in de zaal. Na afloop kan men in de mooie foyer kennis maken met de artiesten en gezellig napraten.

 

Elke dinsdagavond presenteert telkens een andere bekende artiest, onder wie  bijvoorbeeld; Paul Haenen, Ivo de Wijs, Paulien Cornelisse, Janneke de Bijl, Peter Pannekoek en Kiki Schippers, de avond. Zij introduceren de line-up van 5 à 6 artiesten die in 15 minuten hun act opvoeren. Een vast onderdeel is het foto-onderschrift waarbij het publiek tijdens de pauze one-liners verzint bij een opmerkelijke foto. De avond wordt afgesloten met een speciaal voor die dag geschreven actueel slotlied.

Elke dinsdagavond van oktober tot december en van januari tot juni. De zaal is open vanaf 19:30u en de aanvangstijd is 20:30u.

 

 

Betty Asfalt Complex zaal

In het Betty Asfalt Complex

Sinds 2013 vindt de Open BAC plaats in het Betty Asfalt Complex aan de Nieuwezijds Voorburgwal  in Amsterdam. Het Betty Asfalt Complex is het theater in Amsterdam waar ooit de cabaretgroep Tingel Tangel gevestigd was totdat het pand werd overgenomen door Paul Haenen en Dammie van Geest in 1989. Het pand, een vroegere burgemeesterswoning van Amsterdam, werd in 1957 door Sieto Hoving verbouwd van een school tot een klein theater met 120 plaatsen. Het theater werd genoemd naar de cabaretgroep Tingel Tangel van o.a. Sieto en Marijke Hoving, Jos Brink en Frank Sanders. De groep speelde er, in wisselende samenstelling, tot in de jaren '80. Vele bekende Nederlandse cabaretiers zijn bij Tingel Tangel begonnen, zoals Adèle Bloemendaal, Willem Breuker, Donald JonesFrits Lambrechts, Albert Mol, Rob de NijsHarry Sacksioni en Conny Stuart.

 

 

 

 

De Open BAK in de Engelenbak

De OpenBAC heeft een kleurrijk verleden met een keur aan artiesten die hun carrière in de OpenBAC zijn begonnen.  De allereerste Open BAK in theater de Engelenbak vond plaats op 25 november 1975 en werd gepresenteerd door Joost Prinsen en Sipko Melissen.

Hier maakten o.a. ooit Maarten van Roozendaal, Paul de Leeuw, Brigitte Kaandorp, Youp van 't Hek, Lebbis en Jansen, Plien & Bianca, Lenette van Dongen, Marc-Marie Huijbregts, Daniël Arends, Raoul Heertje, Hans Teeuwen en acteurs als Joep Onderdelinden en Leopold Witte hun theaterdebuut.

 


Erik van Muiswinkel over de OpenBAC