De OpenBAC

Sinds 2013 in het Betty Asfalt Complex

 

De OpenBAC in het Betty Asfalt Complex wordt georganiseerd door een enthousiaste groep vrijwilligers, die het belangrijk vinden dat er een plek in Amsterdam is waar beginnende talenten op het gebied van kleinkunst, theater en muziek voor een publiek van liefhebbers kunnen try-outen en zodoende ervaring kunnen opdoen.

 

open BAK affiche

Na de sluiting van Theater De Engelenbak heeft de Open BAC(K) daarvoor een gastvrij onderdak gevonden in het Betty Asfalt Complex, dat kan bogen op een rijke traditie op cabaretgebied. Het team dat de Open BAC op dit moment mogelijk maakt bestaat uit organisator Ben Lansink, de vaste BAC-bandleden en het productieteam Lies Balkstra, Floor Bierman, Simone Lensink en Marco Rump.

De Open BAC wordt aangestuurd door de Stichting Open BAC die o.m. de ondersteuning en ontwikkeling van (jonge) theater- en muziektalenten tot doelstelling heeft. Het bestuur van de Stichting Open BAC bestaat uit Brendan Walsh (voorzitter), Marco Rump (penningmeester), Lies Balkstra (secretaris) en Simone Lensink (bestuurslid).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Geschiedenis

De Open bak in de Engelenbak

De Open BAC/K bestaat al ruim 40 jaar en werd tussen 1975 en 2012 wekelijks op de dinsdagavond georganiseerd in Theater De Engelenbak aan de Nes in Amsterdam. De allereerste Open BAK vond plaats op 25 november 1975 en werd gepresenteerd door Joost Prinsen en Sipko Melissen.

Hier maakten ooit Paul de Leeuw, Brigitte Kaandorp, Youp van 't Hek, Lebbis en Jansen, Plien & Bianca, Lenette van Dongen, Marc-Marie Huijbregts, Maarten van Roozendaal en Hans Teeuwen hun theaterdebuut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betty Asfalt Complex zaal

De OpenBAC in het Betty Asfalt Complex

Sinds 2013 vindt de Open BAC plaats in het Betty Asfalt Complex aan de Nieuwezijds Voorburgwal  in Amsterdam. Het Betty Asfalt Complex is het theater in Amsterdam waar ooit de cabaretgroep Tingel Tangel gevestigd was totdat het pand werd overgenomen door Paul Haenen en Dammie van Geest in 1989. Het pand, een vroegere burgemeesterswoning van Amsterdam, werd in 1957 door Sieto Hoving verbouwd van een school tot een klein theater met 145 plaatsen. Het theater werd genoemd naar de cabaretgroep Tingel Tangel van o.a. Sieto en Marijke Hoving, Jos Brink en Frank Sanders. De groep speelde er, in wisselende samenstelling, tot in de jaren '80. Vele bekende Nederlandse cabaretiers zijn bij Tingel Tangel begonnen, zoals Adèle Bloemendaal, Willem Breuker, Donald JonesFrits Lambrechts, Albert Mol, Rob de NijsHarry Sacksioni en Conny Stuart.